Wydawca treści Wydawca treści

Użytkowanie lasu

Użytkowanie lasu to korzystanie z jego zasobów – pozyskanie drewna, zbiór płodów runa leśnego, zbiór roślin lub ich części na potrzeby przemysłu farmaceutycznego, pozyskanie choinek i wiele innych. Leśnicy umożliwiają społeczeństwu korzystanie z darów lasu, ale w sposób zapewniający mu trwałość.

Prace z zakresu użytkowania lasu wykonywane są w sposób spełniający szczególne wymagania, które niwelują lub znacznie ograniczają ewentualne niekorzystne wpływy na ekosystem leśny. Podczas prowadzenia wycinki drzew stosuje się tzw. rębnie częściowe (częściowe wycięcie drzewostanu) zmniejszając tym samym ilość rębni zupełnych (całkowitego wycięcia drzewostanu z określonej powierzchni). Podczas prac zrębowych pozostawiane są fragmenty dojrzałego drzewostanu wraz z rosnąca pod jego okapem roślinnością (do 5 % powierzchni zrębu), a także pozostawiane są drzewa dziuplaste i tzw. ekologiczne, które mogą stanowić miejsce dla życia wielu organizmów. Maszyny pracujące w lesie przy wycince i zrywce drewna muszą spełniać określone normy techniczne, dzięki czemu ich praca nie wpływa negatywnie na glebę, pozostawioną szatę rośliną i atmosferę.
 
Lasy Państwowe są głównym dostawcą drewna na rynek polski.
 
Rozmiar pozyskania drewna określony jest w Planie Urządzenia Lasu, który sporządzany jest dla każdego nadleśnictwa na 10 lat. Zapewnia on pozyskiwanie drewna w granicach nie tylko nieprzekraczających możliwości produkcyjnych lasu, lecz także systematycznie zwiększających zapas drewna pozostającego w lasach, tzw. zapas na pniu. Krótko mówiąc, leśnicy prowadzą w lasach gospodarkę w sposób zapewniający ich trwałość i możliwość biologicznego odtwarzania.
Wycinka drzew prowadzona przez Nadleśnictwo jest jednym z elementów zrównoważonej gospodarki leśnej i pozyskiwane w ten sposób drewno posiada specjalne certyfikaty. Kupując tak oznaczone produkty można mieć pewność, że pochodzą one z lasu zarządzanego zgodnie z dobrem przyrody.
 
O wielkości pozyskania drewna decyduje tzw. etat cięć określony w każdym Planie Urządzenia Lasu. Jest to ilość drewna możliwa do wycięcia w określonych drzewostanach na określonej powierzchni w okresie 10 lat, które obejmuje plan. Dzięki temu, że etat jest niższy niż przyrost drewna w tym samym okresie, następuje stały wzrost zapasu „drewna na pniu" (w Polsce pozyskuje się ok. 55% przyrostu). Ocenia się, że zasobność polskich lasów wynosi obecnie ponad 2,049 mld m3 drewna.
 
Pozyskane drewno pochodzi z:
  • cięć rębnych – usuwania z lasu drzewostanów „dojrzałych"; ich podstawowym celem jest przebudowa i odtworzenie drzewostanów,
  • cięć pielęgnacyjnych (czyszczeń i trzebieży) – usuwania z lasu części drzew uznanych za niepożądane i szkodliwe dla pozostałych drzew i wartościowych elementów drzewostanu,
  • cięć niezaplanowanych – są one konsekwencją wystąpienia klęsk żywiołowych w lasach.
 
Rodzaje użytkowania lasu
 
Określenia i przyjęcia etatów cięć dokonuje się w oparciu o Instrukcję Urządzania Lasu. Na przyjęcie odpowiednich etatów mają wpływ głównie potrzeby hodowlane wynikłe z aktualnego stanu drzewostanów w Nadleśnictwie Zielona Góra, a także pilność przebudowy drzewostanów.
 
Wykorzystanie drzewostanów pod względem zasobności w dziesięcioleciu w poszczególnych kategoriach waha się w granicach do 55,28% w klasach odnowienia, do 42,02% w drzewostanach rębnych i 51,18% drzewostanów przeszłorębnych. Wykorzystanie bazy drzewostanów przy lokalizacji cięć jest poprawne, pozwala realizować optymalne cele z zachowaniem ładu czasowego i przestrzennego.
 
Nadleśnictwo prowadzi działania na podstawie tworzonego 3-etapowo, z możliwością konsultacji społecznych, Planu Urządzania Lasu.
 
Lasy gospodarcze Nadleśnictwa Zielona Góra stanowiące główne zaplecze surowca drzewnego dla przemysłu zajmują powierzchnię ok. 16 tys. ha a poziom pozyskania drewna wynosi 75 tys. m

Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Grzybobranie

Grzybobranie

Zbieranie grzybów w polskich lasach jest wielowiekową tradycją podtrzymywaną każdej jesieni przez tłumy grzybiarzy.

 Grzyby zajmują ważne miejsce w polskiej kuchni i spożywane są na wiele sposobów przez cały rok.  Znalezienie miejsca obfitującego w dorodne okazy to marzenie każdego grzybiarza i powód do rywalizacji pomiędzy porannymi amatorami grzybobrania a rasowymi grzybiarzami, którzy doskonale znają las i jego skrywane tajemnice.

Przed każdą wyprawą do lasu warto zajrzeć do atlasu opisującego grzyby będące elementami runa leśnego i przypomnieć sobie o zasadniczych różnicach pomiędzy grzybami jadalnymi, niejadalnymi i trującymi. Jeżeli ktoś ma wątpliwości, czy kosz zebranych grzybów może śmiało przynieść do domu, należy wstąpić do najbliższego leśnictwa i tam leśnicy, którzy obcują z lasem każdego dnia, obejrzą zbiory i doradzą. W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady grzyboznawców lub klasyfikatorów grzybów świeżych w stacjach sanitarno – epidemiologicznych. Oczywiście najlepszą oraz nieomylną kopalnią wiedzy w kwestii grzybów zawsze będzie babcia lub dziadek.

Grzybami potocznie nazywamy owocniki grzybni – organizmu znajdującego się pod ziemią, żyjącego przez wiele lat. Grzyby nie są ani roślinami, ani zwierzętami. Owocniki rozsiewają zarodniki, które do wykiełkowania potrzebują dużo wody, stąd wzięło się staropolskie powiedzenie: „rosnąć jak grzyby po deszczu”. Każdy amator grzybobrania powinien pamiętać, żeby podczas zbierania grzybów jak w najmniejszym stopniu uszkodzić cenną grzybnię.

Grzyby często rosną pod brzozami, dębami i sosnami. Lasy sosnowo-dębowe uważa się za najbardziej obfitujące w borowiki i podgrzybki. W sosnowych młodnikach z pewnością napotkamy smaczne maślaki.

Koźlarze uwielbiają towarzystwo lasów brzozowych i młodych topoli, natomiast pospolite charakterystyczne żółte kurki nie są zbyt wymagające i mogą rosnąć dosłownie w każdym miejscu.

 

 Jeśli na grzyby to tylko z koszykiem!

Grzyby najlepiej rosną w porze nocnej, więc na grzybobranie najlepiej wybrać się wczesnym rankiem. Jeśli noc była bardzo deszczowa i ciepła, możemy liczyć na porządne zbiory i pełny kosz grzybów.

Należy pamiętać, żeby grzyby zbierać wyłącznie do koszyka, w którym się nie pogniotą i będą miały dostęp powietrza. W plastikowych siatkach oraz wiaderkach grzyby uszkadzają się, czy zaparzają, szybko rozwijają się na nich bakterie oraz rozpoczyna się proces gnilny, wskutek którego jadalne grzyby mogą stać się toksyczne.

 

 Jak się ubrać na grzybobranie?

Mając na uwadze, że do lasu wychodzimy w godzinach porannych a temperatura w lesie jest zwykle trochę niższa niż w mieście, warto ubrać się ciepło. Nieodzownym elementem garderoby są popularne kalosze, ponieważ podłoże w lesie często bywa bardzo wilgotne. Warto spryskać się preparatem, który odstraszy liczne komary i kleszcze. Trzeba pamiętać, że pogoda może być zmienna i zabrać ze sobą pelerynę przeciwdeszczową.

 

 Wartości odżywcze grzybów

Panuje przekonanie, że pod względem odżywczym grzyby są bezwartościowe. Tymczasem zawierają duże ilości łatwo przyswajalnego białka. Jego wartość jest niższa niż w produktach mięsnych, ale znacznie wyższa niż w roślinnych. Owocniki są również dobrym źródłem witamin oraz minerałów (żelazo, potas, fosfor, wapń, cynk, jod, mangan, fluor, miedź). Grzyby są ciężkostrawne, więc nie powinny ich jadać dzieci, osoby w podeszłym wieku, chorzy wymagający lekkostrawnej diety. Natomiast dla zdrowych mogą być smacznym i pożywnym produktem urozmaicającym codzienną dietę. Najwięcej wartości odżywczych mają świeże grzyby.


Zbieraj tylko grzyby znane, co, do których nie masz wątpliwości!

 

ABC miłośników grzybiarstwa:

  • Nie ocenia się grzybów nieznanych na podstawie smaku. Grzyby trujące także mają smak łagodny. Spożycie zaledwie 50 g muchomora sromotnikowego może doprowadzić do śmiertelnego zatrucia;

  • Nie zbieramy grzybów bardzo młodych, gdyż łatwo wówczas o pomyłkę w rozpoznaniu gatunku;

  • Zostawiamy owocniki grzybów starych i nasączonych wodą oraz zapleśniałych, ponieważ nawet te jadalne, mogą spowodować silne zatrucie;

  • Nigdy nie zbieramy grzybów już ściętych lub wyrwanych;

  • Nie zbieramy grzybów rosnących w pobliżu miejsc, gdzie składowane są odpady, rosnących przy drogach o dużym natężeniu ruchu, gdyż grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;

  • Nie przyjmujemy grzybów od „samozwańczych” znawców;

  • Miejsce po wyrwaniu grzyba przykrywamy ściółką. Zapobiega to wysychaniu odkrytej grzybni;

  • Nie niszczymy żadnych grzybów, także trujących, ponieważ są potrzebne w środowisku leśnym, m.in. są pokarmem dla zwierząt;

  • Po powrocie z grzybobrania segregujemy grzyby gatunkami i wyrzucamy te, co, do których nie mamy pewności. Następnie czyścimy grzyby i poddajemy je obróbce termicznej;