Wydawca treści Wydawca treści

Położenie

Nadleśnictwo Zielona Góra jest jednym z dwudziestu nadleśnictw wchodzących w skład Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Zielonej Górze. Położone jest ono na terenie powiatów: zielonogórskiego, krośnieńskiego oraz powiatu grodzkiego Zielona Góra. Swoim zasięgiem Nadleśnictwo obejmuje 4 gminy: Czerwieńsk, Świdnicę, Dąbie, Krosno Odrzańskie oraz miasto Zieloną Górę. Podzielone jest ono na 10 leśnictw, przy czym zasięg terytorialny Nadleśnictwa wynosi 31287 ha, a powierzchnia lasów i innych gruntów pozostających w zarządzie to 17 300,89 ha.

 
Według regionalizacji przyrodniczo-leśnej (Regionalizacja Przyrodniczo-Leśna IBL 1990) Nadleśnictwo Zielona Góra położone jest w Krainie Wielkopolsko-Pomorskiej (III), Dzielnicy Pojezierza Lubuskiego (III.6), Mezoregionie Ziemi Lubuskiej (III.6.a).
 
Położenie Nadleśnictwa Zielona Góra wg podziału na regiony fizyczno-geograficzne (Kondracki 2002) przedstawia się następująco: 
  • Prowincja: Niż Środkowoeuropejski (31)
    • Podprowincja: Pojezierze Południowobałtyckie (315)
      • Makroregion: Pradolina Warciańsko-Odrzańska (315.6), Mezoregion: Dolina Środkowej Odry (315.61), Kotlina Kargowska (315.62)
      • Makroregion: Wzniesienia Zielonogórskie (315.7), Mezoregion: Wysoczyzna Czerwieńska (315.73), Wał Zielonogórski (315.74) 
    • Podprowincja: Niziny Środkowopolskie (318)
      • Makroregion: Obniżenie Milicko-Głogowskie (318.3), Mezoregion: Nowosolskie (318.31) 
 
Długość granic Nadleśnictwa Zielona Góra wynosi 93,368 km.
 
Przez obszar terytorialnego zasięgu nadleśnictwa przebiegają następujące ważniejsze drogi:
1. Droga krajowa nr 27 Zielona Góra - Żary
2. Droga krajowa nr 32 Zielona Góra – Gubinek
3. Droga wojewódzka nr 279 Nietków – Świdnica - Ochla
4. Droga wojewódzka nr 280 Zielona Góra – Czerwieńsk - Brody
5. Droga wojewódzka nr 281 Zielona Góra – Wysokie
 
Poza wymienionymi wyżej drogami głównymi istnieje gęsta sieć dróg lokalnych różnej szerokości i jakości nawierzchni, łączących poszczególne miejscowości i przysiółki.
 


Wyświetl większą mapę


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Grzybobranie

Grzybobranie

Zbieranie grzybów w polskich lasach jest wielowiekową tradycją podtrzymywaną każdej jesieni przez tłumy grzybiarzy.

 Grzyby zajmują ważne miejsce w polskiej kuchni i spożywane są na wiele sposobów przez cały rok.  Znalezienie miejsca obfitującego w dorodne okazy to marzenie każdego grzybiarza i powód do rywalizacji pomiędzy porannymi amatorami grzybobrania a rasowymi grzybiarzami, którzy doskonale znają las i jego skrywane tajemnice.

Przed każdą wyprawą do lasu warto zajrzeć do atlasu opisującego grzyby będące elementami runa leśnego i przypomnieć sobie o zasadniczych różnicach pomiędzy grzybami jadalnymi, niejadalnymi i trującymi. Jeżeli ktoś ma wątpliwości, czy kosz zebranych grzybów może śmiało przynieść do domu, należy wstąpić do najbliższego leśnictwa i tam leśnicy, którzy obcują z lasem każdego dnia, obejrzą zbiory i doradzą. W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady grzyboznawców lub klasyfikatorów grzybów świeżych w stacjach sanitarno – epidemiologicznych. Oczywiście najlepszą oraz nieomylną kopalnią wiedzy w kwestii grzybów zawsze będzie babcia lub dziadek.

Grzybami potocznie nazywamy owocniki grzybni – organizmu znajdującego się pod ziemią, żyjącego przez wiele lat. Grzyby nie są ani roślinami, ani zwierzętami. Owocniki rozsiewają zarodniki, które do wykiełkowania potrzebują dużo wody, stąd wzięło się staropolskie powiedzenie: „rosnąć jak grzyby po deszczu”. Każdy amator grzybobrania powinien pamiętać, żeby podczas zbierania grzybów jak w najmniejszym stopniu uszkodzić cenną grzybnię.

Grzyby często rosną pod brzozami, dębami i sosnami. Lasy sosnowo-dębowe uważa się za najbardziej obfitujące w borowiki i podgrzybki. W sosnowych młodnikach z pewnością napotkamy smaczne maślaki.

Koźlarze uwielbiają towarzystwo lasów brzozowych i młodych topoli, natomiast pospolite charakterystyczne żółte kurki nie są zbyt wymagające i mogą rosnąć dosłownie w każdym miejscu.

 

 Jeśli na grzyby to tylko z koszykiem!

Grzyby najlepiej rosną w porze nocnej, więc na grzybobranie najlepiej wybrać się wczesnym rankiem. Jeśli noc była bardzo deszczowa i ciepła, możemy liczyć na porządne zbiory i pełny kosz grzybów.

Należy pamiętać, żeby grzyby zbierać wyłącznie do koszyka, w którym się nie pogniotą i będą miały dostęp powietrza. W plastikowych siatkach oraz wiaderkach grzyby uszkadzają się, czy zaparzają, szybko rozwijają się na nich bakterie oraz rozpoczyna się proces gnilny, wskutek którego jadalne grzyby mogą stać się toksyczne.

 

 Jak się ubrać na grzybobranie?

Mając na uwadze, że do lasu wychodzimy w godzinach porannych a temperatura w lesie jest zwykle trochę niższa niż w mieście, warto ubrać się ciepło. Nieodzownym elementem garderoby są popularne kalosze, ponieważ podłoże w lesie często bywa bardzo wilgotne. Warto spryskać się preparatem, który odstraszy liczne komary i kleszcze. Trzeba pamiętać, że pogoda może być zmienna i zabrać ze sobą pelerynę przeciwdeszczową.

 

 Wartości odżywcze grzybów

Panuje przekonanie, że pod względem odżywczym grzyby są bezwartościowe. Tymczasem zawierają duże ilości łatwo przyswajalnego białka. Jego wartość jest niższa niż w produktach mięsnych, ale znacznie wyższa niż w roślinnych. Owocniki są również dobrym źródłem witamin oraz minerałów (żelazo, potas, fosfor, wapń, cynk, jod, mangan, fluor, miedź). Grzyby są ciężkostrawne, więc nie powinny ich jadać dzieci, osoby w podeszłym wieku, chorzy wymagający lekkostrawnej diety. Natomiast dla zdrowych mogą być smacznym i pożywnym produktem urozmaicającym codzienną dietę. Najwięcej wartości odżywczych mają świeże grzyby.


Zbieraj tylko grzyby znane, co, do których nie masz wątpliwości!

 

ABC miłośników grzybiarstwa:

  • Nie ocenia się grzybów nieznanych na podstawie smaku. Grzyby trujące także mają smak łagodny. Spożycie zaledwie 50 g muchomora sromotnikowego może doprowadzić do śmiertelnego zatrucia;

  • Nie zbieramy grzybów bardzo młodych, gdyż łatwo wówczas o pomyłkę w rozpoznaniu gatunku;

  • Zostawiamy owocniki grzybów starych i nasączonych wodą oraz zapleśniałych, ponieważ nawet te jadalne, mogą spowodować silne zatrucie;

  • Nigdy nie zbieramy grzybów już ściętych lub wyrwanych;

  • Nie zbieramy grzybów rosnących w pobliżu miejsc, gdzie składowane są odpady, rosnących przy drogach o dużym natężeniu ruchu, gdyż grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;

  • Nie przyjmujemy grzybów od „samozwańczych” znawców;

  • Miejsce po wyrwaniu grzyba przykrywamy ściółką. Zapobiega to wysychaniu odkrytej grzybni;

  • Nie niszczymy żadnych grzybów, także trujących, ponieważ są potrzebne w środowisku leśnym, m.in. są pokarmem dla zwierząt;

  • Po powrocie z grzybobrania segregujemy grzyby gatunkami i wyrzucamy te, co, do których nie mamy pewności. Następnie czyścimy grzyby i poddajemy je obróbce termicznej;